Levél Orbán Viktor miniszterelnöknek
A történet 2013. januárjában indult, amikor több menetben a Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (VÁPB) fórumán a munkáltatói oldal (VTMSZ) és az ágazati szakszervezetek (BDSZ, EVDSZ) tárgyalásokat folytattak az ágazati szintű bérajánlásról. A tárgyalásokat eredmény követte és ennek kapcsán 2013. február 6-án megszületett az ágazati bérajánlás. Felhívás az MVM TSZ tüntetésre - 2013. július 2.-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székháza előtt.

Ezt követően 2013. március 8-án az MVM TSZSZ kezdeményezte a csoportszintű megállapodás aláírását. Az erről készült emlékeztető itt olvasható. Mint az emlékeztetőből is kiderült a bérmegállapodás elmaradása alapvetően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának döntésen múlott és jellegéből fakadóan nem pusztán csak a villamosenergia-ipart, hanem Magyarországon valamennyi állami tulajdonú gazdasági társaságot érintett.

Ismeretes az a tény is, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a szakszervezetek szándékai ellenére sem jött létre az országos bérajánlás. Ennek kapcsán a kormány bejelentette, hogy kész ehhez csatlakozni, amennyiben a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) ezen megállapodást aláírják. Mivel VOSZ ettől elzárkózott egy LIGA által szervezett tüntetésre került sor 2013. április 11-én, melyen több száz fővel ott voltak az EVDSZ tagjai is. Sajnálatos módon a tüntetés nem hozta meg az eredményt, ezért a LIGA Tanács úgy döntött: a LIGA Szakszervezetek elnöksége sztrájkbizottsággá alakult 2013. április 22-én. Ezt követően 2013. május 7-én az MVM TSZSZ értékelte mind az országos, mind az MVM csoportnál kialakult tárgyalási helyzetet és határozatot hozott, valamint csatlakozott a LIGA felhívásához.

Az MVM TSZSZ értékelése  innen letölthető, melynek lényege ez a határozat:

Az MVM TSZSZ 2013. május 7-én áttekintette a villamosenergia-iparág, valamint az országos helyzetet és egyhangú szavazással határozatot hozott, hogy létrehozza az MVM TSZSZ Sztrájkbizottságát. Feladata: 2013. május 13-ával támogató aláírásgyűjtési akció indítása a munkavállalók körében, sikertelen tárgyalás esetén döntés a demonstráció és a sztrájk meghirdetéséről, azok konkrét időpontjáról és módjáról.Az MVM TSZSZ vezetése kereste azt az utat, amelyben a megállapodás létrejöhet anélkül, hogy konfliktus keletkezzen ezért az aláírásgyűjtési akcióval párhuzamosan egy segítségkérő levelet írt dr. Halasi Tibor MNV Zrt. IT elnökének ( (a levél itt olvasható). Sajnálatos módon erre a levélre válasz azóta sem érkezett.

Az országos szintű tárgyalások több menetben folytatódtak és megszületett az eredmény: 2013. május 22-én aláírták az  országos bérajánlást. A megállapodásról további részletek a LIGA honlapján. Megjegyzendő, hogy az országos bérajánlással kapcsolatos dokumentum jogértéke kapcsán ellentmondásos a helyzet. Egyfelől várható, hogy a dokumentum a szakállamtitkári aláíráson túl egy ünnepélyes miniszterelnöki kézjeggyel is el lesz látva, ez azonban az árvízi események miatt megcsúszott. További problémát jelenthet az is, hogy Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a formai jegyektől eltekintve, a kormányzati sajtó által is leközölt bérmegállapodást, hivatalos formában az MVM csoport vezetésével nem közölte.

2013. június 6-án – az országos bérajánlás alapján – az MVM TSZSZ  módosította a bérajánlását és azt hivatalosan megküldte az MVM Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum (ÉKF) munkáltatói oldalának. Sajnálatos módon, a 2013. június 14-i ÉKF tárgyalás eredménytelenül zárult. Az MVM munkáltató oldala átadott egy megállapodás tervezetet ( itt olvasható). A szakszervezeti oldal azt kiértékelte és elfogadhatatlannak ítélte. A tárgyalást követően az MVM TSZSZ vezetőségi ülést tartott és a kialakult helyzetről  Állásfoglalást készített. Ennek lényege, hogy a munkavállalói oldal kész a tárgyalásokat folytatni, ugyanakkor, ha azok nem vezetnek eredményre 2013. július 2-án 10:00 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székháza elé egy tüntetést kíván szervezni, melynek célja a döntéshozók figyelmének felhívása arra a tényre, hogy immár féléve nem sikerült tető aláhozni az MVM csoportszintű bér- és szociális megállapodást. A tüntetést megelőzően azonban egy segítségkérő levél íródott Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz, mely  itt olvasható.