Újabb bérmegállapodás született 2020. évre
Az MVM Csoportra vonatkozóan új bérmegállapodást fogadott el a tegnapi napon az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség.

Az áprilisban kötött bérmegállapodás tartalmazta, hogy ősszel a felek tárgyalásokat folytatnak a bérfejlesztés további lehetőségéről, és a tárgyalás eredményeként létrejött bérmegállapodás a differenciált bérfejlesztést tartalmazhatja.

Több fordulós bértárgyalást követően múlt hét pénteken az MVM Csoport munkáltatói oldala és munkavállalói oldala kialakította azt a bérmegállapodásra vonatkozó tartalmat, amelyet a munkavállalói-, és munkáltatói oldal tárgyalódelegációja előzetesen elfogadott. Az MVM TSZSZ tagszakszervezetei tegnap elfogadták a mellékletben szereplő bérmegállapodást. A megállapodás akkor lép hatályba, ha a munkáltató részéről az MVM Igazgatósága is jóváhagyja, amelyre várhatóan az október 21-i ülésükön kerül sor.

Megállapodás tartalma:

  • A bérfejlesztés alapja a 2020. szeptember 30. napján érvényes alapbér.
  • A novemberi bérfizetéssel, október 1. napjáig visszamenőlegesen kerül a bérfejlesztés végrehajtásra.
  • A HAY 17 és az alatti, a fizetési sáv 125 %át nem meghaladó munkavállalók részére átlagosan 4 % keret kerül differenciált bérfejlesztésre megképezve és kiosztásra.
  • A HAY 17 és az alatti, a fizetési sáv 125 %át meghaladó munkavállalók részére 3 % keret kerül differenciált bérfejlesztésre megképezve és kiosztásra.
  • A HAY 18 és feletti kategóriájú munkavállalók részére 3 % keret kerül differenciált bérfejlesztésre megképezve és kiosztásra.
  • 2020. április 1 napjától számítottan 3 %-os keresetfejlesztésnek megfelelő keret is rendelkezésre áll, ebből kivonásra kerül az október 1. napjától végrehajtott alapbérfejlesztés. E keret felhasználása lehetőséget ad a KSZ szerinti pótlékok emelésére, illetve egy egyösszegű kifizetésre, amely differenciáltan kerül végrehajtásra.

Továbbá a munkáltató tájékoztatása alapján a VBKJ rendszer keretében igényelt SZÉP-kártya juttatásoknál jelentkező munkáltatói teher csökkenésből eredő megtakarítás – a megfelelő munkáltatói adóterhekkel csökkentve - visszaosztásra kerül azon munkavállalók részére, akik SZÉP-kártya juttatást választottak.

Helyi bérmegállapodás megkötésére nem kerül sor az idő rövidsége miatt, hogy még ez évben végrehajtható legyen.

A bérmegállapodás szövege itt olvasható: