Új mérföldkő az MVM Csoport szociális párbeszédében, megalakult az MVM Európai Üzemi Tanácsa

Az európai uniós előírások alapján minden olyan vállalkozás vagy vállalatcsoport esetén, amely legalább két európai uniós tagállamban működik, a munkavállalók tájékoztatásához és a velük való konzultációhoz fűződő jogaik biztosítása érdekében, létre kell hozni az európai üzemi tanácsot. Az európai uniós irányelvvel összhangban a cseh munkavállalói érdekképviseletek és a magyar MVM Vállalatcsoport szintű Üzemi Tanács kezdeményezték az MVM Európai Üzemi Tanács (MVM EÜT) létrehozását, amelyet az MVM központi vezetése is örömmel fogadott, és támogatott. Az előkészítő egyezetetések eredményeként megkötött megállapodás a munkavállalói oldal számára megteremtette a lehetőséget a testület létrehozására, amely 2023. április 18-án megtartotta alakuló ülését.

Tagjai 16 magyar és 2 cseh kolléga, akik mindannyian a munkavállalók képviselői, és akiket az érdekképviseletek közvetlenül jelöltek a tisztség betöltésére.

Az MVM EÜT operatív működtetését egy öttagú Ügyvezető Bizottság végzi.

Az alakuló ülésen megválasztott tisztségviselők:

Az MVM EÜT elnöke Káplár Sándor

Elnökhelyettesek: Nagy Sándor és Sárka Vojíková

Az ügyvezető Bizottság további tagjai: Fürchtné Bodrogi Karolina és Harmath Péter

A tanács további tagjai:

magyarországi tagok: Balogh István, Dányi Zsoltné, Gerencsér Győző, Gulyás Krisztián, Kiss Tamás, Dr. Kurunczi Ágnes, Medveczki Zsolt, Nagy Gyula, Rabi Zoltán, Sebők Károly, Szabó Csilla, Szabó Zoltán

csehországi tag: Vratislav Sém.

 

Fontos megjegyezni, hogy a magyar villamosenergia-iparban ez az első magyarországi központú Európai Üzemi tanács, sőt Magyarországon rajtunk kívül csak a MOL-nak van EÜT-je.

 

Az európai üzemi tanács hatásköre, tevékenységi köre, valamint a munkavállalók tájékoztatása és a velük való konzultáció kizárólag a transznacionális kérdésekre terjedhet ki.

A testület munkájához sok sikert kívánunk!

KS