Kialakította az MVM TSZSZ álláspontját a 2021. évre vonatkozó MVM Csoport bérfejlesztéséről
A mai napon az MVM TSZSZ Szövetségi Tanácsa ülésezett és egyhangúlag a következő állásfoglalást fogadta el:

Az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség

 

ÁLLÁSFOGLALÁSA

 

a munkáltató által 2021. április 16. napján közölt 2021. évre vonatkozó bérfejlesztésről.

 

A bértárgyalás első fordulójára a korábbi évekhez képest meglehetős késéssel 2021. április 16-án került sor, amelynek során a munkáltató írásban 0 alapbérfejlesztésre tett javaslatot. Közölte, ugyanakkor törekszik a munkahelyek megőrzésére, számára ez a prioritás. Fő érvként elmondta, hogy a 2020-ban kötött bér és szociális megállapodás olyan szintet biztosít a dolgozók  számára, hogy jelen gazdasági körülmények között a bérfejlesztés nem indokolt.

A szakszervezeti oldal mély megdöbbenéssel fogadta az ajánlatot.

Előzetesen viszontválaszban elmondtuk, hogy álláspontunk szerint az MVM Csoport 2020. évi gazdasági teljesítménye a 0 bérfejlesztést nem indokolja, valamint  a munkavállalók a járvány  helyzetben is - elismert módon -  jól teljesítettek. Méltatlan számukra jelentős reálveszteséget elszenvedniük 2021-ben. Felhívtuk a munkáltató figyelmét, hogy a bérfejlesztés elmaradása veszélyeztetheti a munkabékét, továbbá az elkötelezettség és a munkahelyi motiváció csökkenését okozhatja.

Az MVM TSZSZ Szövetségi Tanácsa - értékelve a kapott ajánlatot - elfogadhatatlannak tartja a munkáltató javaslatát. A munkáltató érvei sok esetben nemhogy alátámasztják a béremelés elmaradásának indokoltságát, hanem pont ellenkezőleg, annak szükségességét igazolják. Ennek megfelelően az MVM TSZSZ a tárgyalásokat folytatni kívánja, és a 2021. évre vonatkozóan 9,7 százalékos mértékű éves keresetfejlesztés megvalósulására tesz javaslatot.

MVM TSZSZ Szövetségi Tanácsa

 

Az állásfoglalás kiegészítéseként leírtuk a munkáltató I. bértárgyalási forduló alkalmával megosztott-, és a szakszervezetek álláspontját is, amely itt olvasható: