VBKJ Megállapodás (2018. december 19.)
Aláírásra került az MVM csoportszintű szociális célú megállapodás a 2019. évi választható béren kívüli juttatásokról és az egészségbiztosítási juttatásról

Fluck Benedek és Gál Rezső

 

Tájékoztatunk Benneteket, hogy sikerrel zárultak a tárgyalások a munkáltató és az érdekképviseletek között és 2018. december 19-én aláírásra került az MVM Csoportszintű szociális célú megállapodás a 2019. évi választható béren kívüli juttatásokról és az egészségbiztosítási juttatásról, melynek jóváhagyásáról az MVM Zrt. Igazgatósága januári ülésén dönt.

 

A VBKJ tagvállalatonként eltérő keretösszegeinek mértéke megegyezik a 2018. évi mértékekkel és az MFGK Zrt. kivételével nettó módon kerül meghatározásra és alkalmazásra 2019. évben is, azaz a munkáltató – az MFGK Zrt. kivételével - átvállalja a juttatások utáni munkáltatói közterhek (21% és 34,5%) megfizetését.

 

 

 2019. évben az MVM Csoport munkavállalói egységesen az alábbi VBKJ elemek közül választhatnak:

 ·         Bölcsődei, óvodai szolgáltatás díjának megtérítése (adómentes juttatás a munkáltató vagy munkavállaló nevére szóló számlával)

·         Széchenyi Pihenő Kártya (béren kívüli juttatás 34,5%-os munkáltatói adóteherrel)

·         Készpénz juttatás (évi maximum 219 ezer Ft-ig – az MFGK Zrt-nél korlátlan -, összevonás alá eső jövedelem 21%-os munkáltatói és 33,5% munkavállalói adóterheléssel)

 

Kiemelten fontos az egészségmegőrzés, béren kívüli juttatási rendszerünkben ezért továbbra is fenntartjuk a szellemi és fizikai egészség megőrzését és fejlesztését szolgáló elemeket, így a Medicover Biztosító szolgáltatásain keresztül igénybe vehető egészségbiztosítási juttatást (78.000.- Ft/év), a kihelyezett szűrővizsgálatokat és egyéb egészségvédelmi programokat tartalmazó MVM InnoVital egészségprogramot is.

 Ezúton is szeretnénk megköszönni a tárgyaló felek felelősségteljes munkáját, akik mind a munkavállalók, mind a munkáltató szempontjából elfogadható megállapodást dolgoztak ki.

 A VBKJ rendszert és az egészségbiztosítást érintő tárgyalások lezárultak, azonban a közös munka nem fejeződött be. Az egyeztetések januárban tovább folytatódnak több kérdésben, így például felülvizsgáljuk a TÉRKŐ rendszert, a három éves keresetfejlesztési megállapodás részletszabályait és a 2019. január 1-től hatályos adóváltozásokban jelentősen érintett önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulásokat is.