Továbbképzést tartott az MVM Vállalatcsoporti Üzemi Tanácsa
Az MVM VÜT-höz tartozó Üzemi Tanácsok többségénél választásokat tartottak az elmúlt egy évben, így több új tag is került ezekbe a szervezetekbe. Az MVM VÜT vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy oktatást szervezzen, felkészítve ezzel az MVM Csoport Üzemi Tanácsainak új tagjait az előttük álló feladatokra.

Ezzel együtt, nem ártott a „régi” tagoknak sem feleleveníteniük a tudásukat, illetve az új kihívásokra választ adó előadások meghallgatása sem. Fontosnak tartottuk, hogy a munkáltató képviselőjét is meghívjuk az oktatásra, annak érdekében, hogy szélesebb körben is elmondhassák, hogyan is néz ki az érdekvédelem az MVM Csoportban a munkáltató szemszögéből vizsgálva.

Hosszas előkészítő munka után Budapesten a Kék Duna Csónakházban, 2018. április 19-20-án tartottuk meg az oktatást.

Az eseményt Lőrincz László az MVM VÜT elnöke nyitotta meg. Üdvözölte a résztvevőket, ismertette a két nap programját, valamint technikai kérdésekben adott tájékoztatást. 

Az első előadást Dr. Kiss Mihály tartotta, aki a jóléti célú ingatlanokkal kapcsolatos jogi szabályozásról beszélt. Interaktív módon lehetett kérdezni, ezzel a képzés közvetlenné vált, feloldódott a hangulat. Fontosabb témák:

  • Az üzemi tanács jogosítványai között szerepel az általános véleményezési jog munkavállalókat érintő intézkedések kapcsán, ha több tagvállalatot érint az intézkedés, akkor az MVM VÜT kompetens a véleményezésekben.
  • Az üzemi tanács joga a konzultáció kezdeményezése, így van lehetőség az ingatlanok kapcsán is egyeztetni a munkáltatóval.
  • Jóléti ingatlanok esetében nem beszélhetünk veszteségről, csak a kihasználtság mértékétől függő ráfordításról.
  • Az Ágazati Kollektív Szerződés 1 passzusa tartalmazza a szakszervezetek véleményezési jogát.

Természetesen Misinek bármilyen munkajogi kérdést fel lehetett tenni, amire készségesen válaszolt. Így jöttek elő a tagvállalatok munkavállalóit érintő kérdések is. Megint bebizonyosodott, hogy nincs új a nap alatt, hiszen mindnyájan hasonló problémákkal, megoldandó feladatokkal nézünk szembe.

 

Ebéd után Dr. Bartha Mónika MVM HR Igazgató előadását hallgattuk meg, majd fórum formájában tettük fel kérdéseinket. Az előadásában tájékoztatott bennünket az elmúlt időszakról, illetve a jövőbeli elképzelésekről. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy nagyra értékeli az MVM Csoportban kifejtett érdekvédelmi munkánkat. A fórumon a napi aktualitások kerültek előtérbe, kiemelt figyelem kísérte a TÉRKŐ rendszer változásaival kapcsolatos ismertetést. Az alábbi képen Dr. Bartha Mónika előadása.

 Az egész napi kimerítő munka után jól esett a vacsora, illetve az utána lévő kötetlen beszélgetés. Megbeszéltük az eredményeinket és a problémáinkat is, valamint biztosítottuk egymást a szolidaritásunkról.

Másnap Kisgyörgy Sándor előadása zárta a programot, aki ismertette az Üzemi Tanácsokkal kapcsolatos tudnivalókat. Megtudtuk, hogy kb. 1200 Üzemi Tanács működik Magyarországon. Délutánra pedig hozott egy esetjátékot, azzal vonta be a társaság tagjait az előadásában bemutatott tételek gyakorlati modellezésébe, így a résztvevők gyakorlati tudást is szereztek a való életben történő munkájukhoz.

Eredményes volt ez a két nap, valamennyien értékes ismeretekkel tértünk haza.

Káplár Sándor

MVM VÜT elnökhelyettes