Törvénykorrekció vagy konfliktus?
A Parlament 2018. július 17-én törvényt módosított és a béren kívüli juttatások okán a munkavállalók jövőre akár több százezer forint adóveszteséget szenvedhetnek el. Hogyan tovább?

A Parlament 2018. július 17-én törvényt módosított és a béren kívüli juttatások okán a munkavállalók jövőre akár több százezer forint adóveszteséget szenvedhetnek el. Hogyan tovább?

E témáról mind az EVDSZ, mind az MVM TSZSZ testületi üléseken tárgyalt. Az ülés első napirendi pontjában előadást tartott  Kóbor György MVM  Zrt. újonnan kinevezett elnök-vezérigazgatója, aki a feltett kérdésekre részletesen válaszolt. A második napirendi pont az adókérdés volt. Az EVDSZ e témában egy cikket jelentett meg, az MVM TSZSZ és az MVM VÜT 2018. augusztus 9-én közös testületi ülést tartott.

 

 

A testületi ülésen az alábbi határozat született:

2018.08.09/1 számú határozat (egyhangúlag elfogadva): Az MVM TSZSZ Szövetségi Tanácsa támogatja mind az EVDSZ, mind a LIGA konföderáció e témában korábban megismert dokumentumait. Az MVM TSZSZ kész aktív szerepvállalással támogatni ezen szervezeteket abban, hogy 2018. szeptemberében a kormányzat képviselőivel sikeres tárgyalások történjenek, mely elvezet oda, hogy az adótörvények pozitív irányban változzanak. A Szövetségi Tanács arról is döntött, hogy  a tagság és a munkavállalók számára közérthető felhívást kell kialakítani. Azért kell ezt tenni, mert már most tudatni kell a  munkavállalókkal, hogy mire számíthatnak és hogy hatásos érdekérvényesítési lépéseket tudjunk tenni, ha a szeptemberi tárgyalások nem vezetnek eredményre.

A 2018. agusztus 28-án véglegesített felhívást ezúton tesszük közzé:

 

F E L H Í V Á S

TISZTELT MUNKAVÁLLALÓ!

 Mire visszatértél megérdemelt nyári szabadságodból, arra eszmélsz, hogy a Törvényhozás több százezer forintot akar kivenni a zsebedből!

 Hogyan? Úgy, hogy egyes juttatásokat – melyet korábban adómentesen vagy csak a munkáltató által fizetendő kedvezményes közterhek mellett kaptál – jövőre keményen megadóztatná. Ezt az adót Neked kellene fizetni! Hogyan lehet, hogy a mostani politikai vezetőink, akik a választók bizalmát harmadszor is megszerezték, saját – korábban meghirdetett – elveiket most semmibe veszik...?

Öngondoskodás, takarékoskodás idős korra, otthonteremtés, egészségbiztosítás… stb.

Ha ezekre gyűjtesz, s azt a munkáltatód is támogatja, akkor ez jövőre büntetőadót érdemel?

Fejenként több százezer forint a tét…!

Hagyhatjuk, hogy értelmes párbeszéd nélkül elhibázva  döntsenek  rólunk?

Vagy nem szándékos döntésről van szó, csak egyszerűen egy, a törvényalkotás utolsó hetében  egy átgondolatlanul bezuhant javaslat tévedését szenvedjük? 

Bízunk abban, ha szeptemberben újra indul a politikai élet, ezt a csorbát kiköszörülik.

De mi nem hagyhatjuk annyiban, mert ha nem szólunk, a mi fejünkre hull vissza, miért nem jeleztük a gondot.

Még akkor sem hagyhatjuk, ha az MVM három éves csoportszintű bérmegállapodása garantálja a szociális ellátások reálértékének megőrzését. Ebben a helyzetben az MVM Cégcsoport csak úgy tudná ezt betartani, ha jövőre további bérkompenzációt fizetne… Hacsak a döntéshozók nem ülnek le ismét, és újra tárgyalva a kérdést, módosítanák az adótörvény ide eső részét.

Még a Pénzügyminiszter és az MNB elnöke a szavazás előtt jelezte, ezt a témakört ősszel még meg kellene vitatni. Ezzel szemben a hihetetlen gyors törvénymódosítás során – a munkáltatók és szakszervezetek véleménye ellenére – a Parlament megszavazta a többletadót.

Munkavállalók! Tűritek, hogy hibás érveléssel pénzt vegyenek ki a zsebetekből? Hagyjátok, hogy az elvek, ígéretek, amit korábban elhitettek veletek, most a szemétdombon végezzék?

Hiszünk és bízunk abban, hogy a LIGA a többi konföderációval közösen szeptemberben eredményes tárgyalást tud folytatni és az adórendszer pozitívan változik!

És mi lesz ha mégsem segítenek az észérvek?

Akkor lépjetek a hívó szóra! Írjátok alá a tiltakozó jegyzéket, ha azt kéri tőletek a szakszervezet. Mondjátok el mit gondoltok és álljatok ki az igazatokért! Ha kell, menjetek tüntetni!

Támogassátok a helyi, ágazati és országos szakszervezeti akciókat!

 

EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

 

Budapest, 2018. augusztus 28.                                     MVM TSZSZ Szövetségi Tanácsa

Tájékoztatásul közöljük, hogy e témában segítségkérő levelet írtunk Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter úrhölgynek (a levél itt olvasható), Dr. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárnak (a levél innen letölthető) és Kóbor György MVM Zrt. elnök-vezérigazgatónak (levél itt) .