MVM TSZSZ Szövetségi Tanácsülés
Beszámoló az MVM TSZSZ 2018. évi tevékenységéről és a 2018. évi pénzügyi terv teljesüléséről, valamint a 2019. évi pénzügyi tervről

 

 

2018. évben az MVM TSZSZ az alapszabálya szerint működött.

 

 

 

Megállapítható, hogy a konkrét csoportszintű érdekvédelmi tevékenység évről évre növekszik. Ennek több oka is van:

  • 2018-ban új vezetők lettek kinevezve az MVM vállalatcsoportban, s az ilyenkor szokásos átszervezések, kiszervezések zajlottak.
  • Jelentős koncepcióváltás történt az MVM és NKM viszonylatában, egységesülés és feladat megosztás az MVM irányításával.
  • Erősödött a centrális irányítás.
  • A választásokat követően a kormány sok kérdést szigorított, átalakított (pl. a béren kívüli juttatások adó kérdése, Mt. módosítás, stb.)

 

Mindezek tükrében – időrendi sorrendben – az MVM TSZSZ 2018 évi főbb eseményei:

  • 2018. január 30. Szövetségi Tanácsülés

Fő napirendi pont: 2018. évi csoportszintű bérmegállapodás kérdései, közös álláspont kialakítása az ÉKF ülésre.

 

  • 2018. február 2. Szövetségi Tanácsülés

Fő napirendi pont: 2018. évi csoportszintű bérmegállapodás megvitatása és aláírása.

 

  • 2018. február 9-én Szövetségi Tanácsülés

A megállapodás célja, hogy az új teljesítményértékelési rendszer 2017-es átmeneti évre vonatkozó, TÉR bónusz előlegként, egyéni ösztönzőként ki nem fizetett maradék összeg, valamint az egyéb bérmegtakarítás összegének kifizetési szabályait rögzítse.

 

  • 2018. február 14-én Szövetségi Tanácsülés

Az MVM Csoport aktuális kérdései, meghívott vendég dr. Zsuga János MVM Zrt. vezérigazgató.

 

  • 2018. március 19-én Szövetségi Tanácsülés

Fő napirendi pont: A TÉRKŐ 2018. évre vonatkozó módosítása.

 

Valamennyi szövetségi tanácsülés kibővített ülés volt, amelyre meghívtuk az MVM VÜT képviselőit, valamint a megfigyelői státusszal bíró szakszervezeteink képviselőit is. Szinte mindegyik szövetségi tanácsülés előtt egy vagy több alkalommal az MVM Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum szabályzata szerinti szakértői megbeszélésre is sor került.

 

2018. március 22-én megszervezésre került egy közel 100 fős csoportszintű vezérigazgatói fórum, amelyen aktuális kérdésekre kaptunk válaszokat.

 

2018. március 29-én megszervezésre került egy MVM TSZSZ fórum Pakson.

 

2018. július 4-én kiadtunk egy tiltakozó nyilatkozatot, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) és az MVM Vállalatcsoporti Üzemi Tanács (MVM VÜT) közös közleményét a béren kívüli és egyéb kedvezményes adózású juttatások tervezett jogszabályi változtatása kapcsán.

 

2018. szeptember 20-án, a béren kívüli juttatások adóemelése témakörében a lengyel nagykövetség előtt egy performance-t szerveztünk.

 

2018. októberében három napos kihelyezett MVM TSZSZ – MVM VÜT csapatépítő tréningre került sor Rovinjban. Itt kétszer tartottunk Szövetségi Vezetőségi ülést, több napirendi pont került megvitatásra, kiemelkedő fontossággal a demonstrációk folytatása bírt.

 

2018. november 6-án az MVM TSZSZ kezdeményezésére, szervezésében újabb, nagyszabású tüntetés megszervezésére került sor a béren kívüli juttatások megadóztatása témakörében. Erre az alkalomra megalakításra került a „Varga Mihály Baráti Kör”, melynek tagjai a tüntető szakszervezetek akciócsoportjából állt. A tüntetés megszervezésében jelentősen közreműködött Hatvani Jácint, mint az MVM TSZSZ elnökhelyettese, illetve mint a MÉSZ elnöke. Ebben részt vettek más konföderációk, ágazati szakszervezetek is. Az eseményről az MVM TSZSZ egy filmet is készített, mely a neten is terjesztésre került. Magát a tüntetést élőben is lehetett látni az ATV netes felületén.

A tüntetéseredménye, hogy az adózási törvények ugyan nem a remélt mértékben, de enyhültek.

 

2018.12.19-én aláírásra került a 2019. évre szóló VBKJ Megállapodás.

 

Fenti megállapodások/dokumentumok, illetve cikkek a demonstrációkról ezen a honlapon olvashatóak.

 Jelen beszámoló mellékletét képezi: