MVM TSZSZ fórum Pakson
MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség 2018. március 29. napján munkavállalói fórumot tartott Pakson, amelyen dr. Zsuga János, az MVM Zrt. vezérigazgatója is részt vett.

Vezérigazgató Úr köszöntő mondatai után lehetőség nyílott kérdéseket feltenni, amelyekre példátlan őszinteséggel választ is kaptak a megjelentek. A főbb kérdések és az arra kapott válaszok az alábbiak voltak:

1,)  A Teljesítmény Értékelési Rendszer módosításáról szóló megállapodás lassan és nehezen jött létre. A tárgyalási folyamatról milyen tapasztalatokat szűrt le Vezérigazgató Úr? Várható-e a tapasztalatai tükrében valamilyen intézkedés?

Vezérigazgató Úr válaszában elmondta, hogy az MVM Csoporton belül továbbra is a TÉR bónusz teljes keretösszege kifizetésre kerül. A következő évben további változásokat szeretne a rendszeren, egyszerűsíteni szeretné.  

2,)  A jelenlegi munkaerő-piaci környezetben tapasztalható bérversenyt a Paksi Atomerőmű béremelési mértéke nem, vagy csak részben követte le. Műszaki területre nehezen-, és egyre többször egyáltalán nem lehet találni munkaerőt. Az atomerőmű állományából is megkezdődött a munkaerő elszívása. Várható-e a közeljövőben soron kívüli béremelés?

Vezérigazgató Úr válasza: Nem várható. A legfőbb tulajdonosnál sikerült elérni, hogy 2019-ig az MVM Csoport a jelenlegi létszámmal működjön, ne legyen létszámleépítés. A három éves bérmegállapodás nagy terhet jelent az MVM költségvetésére, mindezen okok miatt nem lát lehetőséget további bérfejlesztésre. Viszont az elmenő munkavállalóknak tudomásul kell venniük, hogy elmentek.

3.) A nyugdíj-korkedvezmény eltörlése az atomerőmű munkavállalóit nagyon fájdalmasan érintette és a mai napig felháborítja. Nehezen elképzelhető, például egy primerköri gépész, aki 65 évesen is a Box-ban, a csövek között bujkálva az elvárt magas színvonalon munkát végez. Az állami tulajdonú vállalatoknál jellemzően a rendelkezési állomány intézményrendszerét használták fel a nyugdíj-korkedvezmény rendszerének pótlására. Várható-e, hogy a korábban nyugdíj-korkedvezményre jogosult munkavállalók alanyi jogon vehessék igénybe a rendelkezési állományt?

Vezérigazgató Úr válasza: Nem. Az MVM Csoport a korábbi években anyagilag a szakadék szélére került. Mivel a belső piacon kiszolgáltatott és kevésbé stabil helyzetben van a cégcsoport, ezért a rendelkezésünkre álló időt 2019-ig a megerősödésre kell fordítani, hogy 2019 után külföldi akvizíciókat lehessen végrehajtani, ezzel stabilabbá tenni az MVM Csoport működését. Mindezekért további olyan kedvezményeket jelen állapotban lehetetlen megfinanszírozni, amelyek jelentős anyagi erőforrást emésztenek fel.

4,) A Paksi Atomerőmű műszaki-üzemviteli területein jelentős létszámhiány tapasztalható hosszú ideje, amelyet a munkavállalók jelentős mértékű rendkívüli munkaideje bizonyít. Várható-e, hogy a tulajdonos a rögzített statisztikai állományi létszámot az atomerőműnél emeli, amely többlet a túlterhelt üzemviteli területen kerülne felhasználásra? Az állományi létszám emelése segítene a fluktuációból származó - és a jövőben még inkább megjelenő problémák - kezelésére is.

Vezérigazgató Úr válasza: Az egész MVM Csoportra határozta meg a tulajdonos a rögzített állományi létszámot. Ez van tovább bontva a tagvállalatokra. Ahhoz, hogy valahol bővíteni lehessen a létszámot, valahol embereket kell kirúgni. Sajnos a legfőbb tulajdonos nem engedi növekedni a létszámot, ő gazdasági alapon számol, rövidtávon.

5,) Mit tesz az MVM azon jelenség ellen, hogy PAKS II. magasabb bérezési lehetőségei jelentős munkaerő elszívással bír az MVM Társaságcsoport munkavállalói irányába?

Vezérigazgató Úr válasza: Ez az elszívás lassulni fog, majd megszűnik. Magyarországon egy nukleáris szakmai elit létezik. Hosszútávon nem tartható fenn ez a kettősség.

6.) Mi a véleménye azon kialakult gyakorlatról, hogy a kezdő szakembereknek a bruttó alapbére 30-50 ezer forinttal (bruttóval) kevesebb, mint a 30-35 évvel és szakmai gyakorlattal, és több évtizedes atomerőműves gyakorlattal rendelkezőknek.

Véleménye szerint nem okoz-e, ezen tény feszültséget az idősebb szakembereknél, és kívánnak-e esetleg valamit tenni, hogy ez a gyakorlat megváltozzon.

Vezérigazgató Úr válasza: Egy évtizedek alatt valamilyen külső hatások által befolyásolt bérrendszer alakult ki az MVM Csoportban. Ezt jelenleg megvizsgálva természetesen találhatunk benne sok igazságtalanságot. Ha ezen a jelenleg kialakult struktúrán változtatnánk, a munkavállalók egy jelentős része sérelmezné, ez megoszlásban mindig kiegyenlített csoportlétszámok lennének. Mindig lennének valakik, akiknek egy adott bérrendszerre történő átállás sérelmes lenne. Ha van javaslat, tegye le a szakszervezet.

7.) Jelenleg a beszerzés átalakítás alatt van az MVM Csoportban. Mi ennek az oka?

Vezérigazgató Úr válasza: Nem hatékony egy vállalat csoportot úgy működtetni, hogy minden tagvállalat saját maga intézi a beszerzését, valamilyen külső befolyás mellett. A terv az, hogy a külső befolyásokat megszüntetve egy egységes beszerzési rendszer legyen létrehozva az MVM Csoportban. Első körben Pilot projekt keretében egy évig pár tagvállalat beszerzését szervezzük be az MVM Zrt-be. Ezt követően igyekszünk minden beszerzési tevékenységet az MVM Zrt-be szervezni. (Az atomtörvény miatt ez alól az MVM PA Zrt. kivétel lesz).

 

 

Hatvani Jácint