Interjú Gál Rezsővel, a szimpátiatüntetés szóvivőjével
2018. szeptember 20-án 14 órától szimpátiatüntetést szervezünk a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége elé (Budapest, VI. kerület Városligeti fasor 16.)

Kik lesznek ott és miért tüntetnek a Lengyel Nagykövetség előtt 2018. szeptember 20-án?

 Ez nem politikai, hanem érdekvédelmi tüntetés. Egy figyelemfelkeltő performansz.

Két tüntetés is egyben: egy szimpátiatüntetés a lengyel kormány egy konkrét javaslata mellett, s tiltakozó tüntetés egy magyar parlamenti döntés ellen.

 Kezdjük a végén. Mi is a problémájuk?

 A magyar parlament döntött arról, hogy jövőre komoly adót akar kivetni a béren kívüli juttatásokra.

 Ön szerint kiknek állt érdekében, hogy egy hét alatt megváltoztassák a munka világának szabályait?

 Nehéz kérdés. Végigolvastam az adótörvény módosításának idevonatkozó „Indoklását” is. Ott semmilyen érv nem szerepelt. Punktum, ez van! Ha mégis választ kellene adnom, szerintem érdeke egyes kormányzati vezetőknek van, hogy a nemzetközi porondon javítsák az ország lemaradó bérstatisztikáját. Persze ez csak egy virtuális bruttó növekedés, valójában nettó jövedelem csökkenésről van szó.

 Kinek érdeke még?

 Valószínűsítem, a wellness szálloda tulajdonosoknak, mert szállodába menni továbbra is kedvezményes adózású SZÉP kártya használatával lehet.

 Kik a vesztesek?

 Minden munkavállaló, aki részesül béren kívüli juttatásban. Nagyon sokan még nem tudják, de 2019-ben akár több százezer forint veszteségük lehet. Vesztes minden munkáltató, aki törekedett arra, hogy a munkavállalóknak jó legyen a közérzete, lojális legyen a vállalatához és érzelmileg azonosuljon vele. Hosszú éveken át kiképzett, kvalifikált munkaerő személyes kapcsolata más a cégével, mint olyan helyen ahol nagy a fluktuáció.  Nem akarok senkit megbántani, de valószínűleg máshogy gondolkodik egy kis építőipari cég főnöke, mint a Paksi Atomerőmű Zrt. munkaügyi igazgatója.

Döntés előtt nem mérlegelték sem a munkáltatók, sem a szakszervezetek véleményét. Magunk részéről támogatjuk és azonosulunk a konföderációk 2018. szeptember 17-én közreadott nyilatkozatával.

Meg sem kérdezték őket! Mi az elmúlt hetekben több levelet is írtunk az illetékeseknek, melyre eddig választ nem kaptunk!

Pedig a magyar gazdaságban fontos munkahelyekről van szó, jelentős szerepük van a nemzeti össztermék előállításában!

 Mi közös bennük?

 Hogy fejlett, európai szintű a munkakultúrájuk, melynek egy részét most a szemétdombra akarnak vetni!

 Nem értjük miért baj, ha egy munkáltató támogatja a munkavállalók egészségpénztári befizetéseit, és  egészségbiztosítást is köt dolgozóira? Nem jobb egy egészséges munkavállaló?

Miért rossz az, ha a munkáltató segít dolgozóját lakáshoz jutásában?

Miért nem tetszik az, ha a tisztességes munkában megöregedett munkavállalónak kiegészítik a nyugdíját?

Vagy ha valaki szegény gyerekként tanult, aztán diákhitelt vett fel, és annak visszafizetésében segít a munkáltató?

Nem is az háborít fel a legjobban, hogy komoly pénzeket akarnak kivenni a zsebünkből.

Persze ez is fáj, hogyne fájna!

De az hogy lehet, hogy éveken keresztül mondták nekünk hogy milyen fontos a fejlett vállalati kultúra, meg az öngondoskodás…

 Mi ezeket nem csak a választás előtt gondoltuk így, hanem hisszük ma is.

Állítsák vissza a korábbi adókedvezményeket, ezért készítettük a Felhívásunkat a munkavállalókhoz.

 Akkor Önök miért szerveznek tüntetést a lengyel nagykövetség elé és ehhez kaptak engedélyt?

 Ott most változtatják meg a nyugdíjrendszert. Ennek kapcsán írtunk egy támogató levelet   a lengyel miniszterelnöknek, melyet majd át kívánunk adni ajándékzászlókkal együtt.

A lengyel kormány augusztusban letett egy törvényjavaslatot a parlament elé, (hasonló, mint a mi önkéntes nyugdíjpénztárunk) mely szerint fizessen egy részt a munkavállaló, egy részt a munkáltató, s ezt a kormány még anyagilag is támogatja.

Tehát nem megadóztatja, hanem pénzügyileg támogatja

 Nem azt akarjuk, hogy másoljuk le a lengyel önkéntes nyugdíjpénztári befizetési rendszert, hisz más az egész nyugdíjrendszer felépítése. Azt viszont akarjuk, hogy a mienket hagyják békén!

Tehát magát a lengyel módszert ajánljuk a magyar döntéshozók figyelmébe!

Ennek két pillére van

  • egyrészt a lengyeleknél hónapokig tartott a demokratikus konszenzuskeresés a társadalommal,
  • másrészt nem akarják megadóztatni azt a pénzt, amit a munkáltató a munkavállalónak ad.

Természetesen, hivatalos rendőrségi engedélyünk van a tüntetésre.

 Mi szerepel a lengyel miniszterelnöknek írt levélben?

 Az elismerésen kívül az is, hogy mit mondott 2015-ben a magyar pénzügyminiszter? 

 „A nyugdíj- és egészségpénztárakkal kapcsolatban a kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás ezen formáinak térnyerését. Ezzel összhangban módosult például 2014. január 1-jén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, amely adókedvezményt biztosít a nyugdíjbiztosítással rendelkezők részére. Emellett az állam támogatja az önkéntes pénztári megtakarítási formát is, így a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezményt továbbra is élvezhetik a tagok.”  

Ezt akarja törölni most a parlament.

 Meggyőződésem, hogy Varga Mihály személy szerint ezt komolyan is gondolta. Ezért is alakítottuk meg a Varga Mihály Baráti Kört, bár Ő nem tud róla. Szeretnénk, ha a politikusok újragondolnák a béren kívüli juttatások adózásának kérdéseit és azt is szeretnénk, ha az országos szintű szakszervezetekkel a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretén belül megállapodás születne.