A MUNKAVÁLLALÓK KÉRDEZTÉK -- 2018. június 26.
Dr. Zsuga Jánossal, az MVM Zrt. vezérigazgatójával Gál Rezső MVM TSZSZ elnök beszélgetett. A beszélgetés mottója: „Ha rendezni tudjuk a sorainkat, növekedésre vagyunk ítélve!”

Dr. Zsuga János, az MVM Zrt. vezérigazgatója június utolsó hetében Gál Rezsővel, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnökével találkozott, aki kötetlen beszélgetés keretében az MVM Csoport munkavállalóit érintő legfontosabb, aktuális témákról kérdezte a társaságcsoport vezetőjét.

 

 

Tisztelt Vezérigazgató Úr, kedves János!

Örülök annak, hogy ez a beszélgetés létrejött és bízom benne, hogy miként Te is megerősítetted, nyitott vagy a rendszeres találkozóinkra annak érdekében, hogy a társaságcsoport munkavállalói első kézből kapjanak naprakész tájékoztatást a vállalatot érintő legfontosabb témákban. Első beszélgetésünk apropója az, hogy az MVM Székházban június 5-én megtartott vezérigazgatói fórumon sok fontos információ elhangzott, ami többek szerint nem kizárólag a holdingközpont 300, de a társaságcsoport 8500 munkavállalóját is érinti.

 

 

 

 

Magam is jó ötletnek tartom és őszintén köszönöm a találkozó lehetőségét.

Nagyon fontos tisztázni, hogy az említett vezérigazgatói fórumra az MVM Zrt. munkavállalói mellett valamennyi tagvállalatunk első számú vezetője meghívást kapott. Azért kaptak meghívást, hogy az általuk képviselt dolgozóknak adják tovább, mondják el, amit ott hallottak. Ha ezt nem tették meg és az üzenetek nem jutottak volna el mindenkihez, akkor a kritikád teljesen jogos, és a jövőben is lesz dolgunk a kultúraváltásnak nevezett folyamattal. Ezen két módon tudunk javítani. Az egyik, hogy elvárássá tesszük azt, hogy egy társaság első számú vezetője mondja el, adja át a munkavállalóinak az elhangzottakat. Kettő: én is szívesen vállalom, hogy személyesen ellátogatok a Csoport valamennyi tagvállalatához és válaszolok a munkatársak felmerülő kérdéseire.

 

Hasonló vezetői fórumok korábban is voltak. Amiben a legutóbbi újat hozott: munkavállalói kérdések is elhangzottak feléd.

Teljesen igazad van, ez egy folyamatnak az első állomása. Amikor az ember először találkozik egy ilyen típusú tájékoztatással vagy egy őszinte, személyes beszéddel, erre sokféleképpen tud reagálni. Először általában hallgatással, mert ezt nevelte beléjük az élet, a saját tapasztalataik. Nem hiszik el, hogy komolyan gondolja, aki mondja. Engedj meg egy személyes megjegyzést: amikor még októberben az első vezérigazgatói tájékoztatót tartottam, sokan bizonyára azt gondolták, ő is csak egy új vezető, aki jön, és hamarosan úgyis elmegy. Úgy tűnik, az elmúlt hónapok után, nyár elejére megváltozott valami, a kollégák érdeklődőbbek lettek, jöttek is a kérdések. Ahhoz, hogy a kollégák érdeklődők legyenek stabilitás és hitelesség kell. Sokat jelent, ha az tapasztalják, hogy amit elmondtunk, azt be is tartjuk. Ezt a menedzsmentet egy dolog tudja minősíteni: a hitelessége.

 

Amikor ezt a munkát 2017 októberében elvállaltad, bizonyára szembenéztél azzal, hogyan működik és milyen az MVM. Mit tapasztaltál?

Azt hiszem, semmi olyasmit nem láttam, amit az MVM Csoportban dogozók ne tudtak vagy tapasztaltak volna. De ezzel nem foglalkozom, ezt a kaput, a múltat ott és akkor be is zártam. Az én esetemben nem az a kérdés, hogy mit vettem át, hanem hogy én mit adok majd tovább. Merthogy nyilván ez is eljön majd. Én egy hiteles, modern vállalatot szeretnék átadni az utódomnak. Ezek talán üres szavaknak hangzanak, de nagyon komolyan gondolom. Ez az én elég erős vízióm. Azt szeretném, hogy ez a jelenleg demotivált, de rendkívül nagy múltú vállalat ne csak a múltjára, hanem a jövőjére is büszke legyen – ehhez pedig a jelenen kell változtatni. Nagyon sok dologgal nem értek egyet abból, amit korábban tapasztaltam. Nekem most van lehetőségem és immár kötelezettségem is ezen változtatni. És ezt meg is szeretném változtatni, erről nyíltan beszéltem eddig is. Van, aki egyetért velem és van, aki nem, de azt kell, hogy mondjam, hogy a vállalat pénzügyi helyzete stabilizálódott és a külső megítélése is markánsan javult az elmúlt időszakban. Célom, hogy az MVM 2021-2022-re tőzsdeképes vállalat legyen, ami mindannyiunk életét tisztábbá és átláthatóbbá tenné a vállalatcsoporton belül. Nyilván ennek rendkívül sok kritériuma van, de én tényleg, őszintén hiszem, hogy oda fogunk érni.

 

Az MVM szempontjából az április országgyűlési választások előtt és után a legfontosabb kérdés volt, hogy a választások eredménye miként érinti a társaságcsoportot, milyen személyi változások lesznek, változik-e az első számú vezető személye, marad-e Zsuga János. Mi történt azóta? Milyen változások mentek végbe, és te milyen felhatalmazást kaptál a céljaid valóra váltásához?

Az MVM Csoport egy állami cég. Az állam a 100 százalékos tulajdonosa, az állam nevezi ki a vezetőit. Ez igaz rám is. Megyek vagy maradok, ez nem az én döntésem. Ez tulajdonosi döntés. Az viszont az én döntésem, hogy ha engem kérnek fel a vállalat vezetésére azt elvállalom-e.

Az MVM Zrt. állami cég, ami nekem személy szerint azt jelenti, hogy ennek az állami tulajdonú cégnek mégiscsak cégszerűen kell működnie. Ezt nyilván sok ember vitatja, hiszen egy másfajta kultúra kezdett meghonosodni a vállalat életében. De ez egy cég. Nekünk a mindenkori magyar kormánnyal kell együttműködnünk és az a feladatunk, hogy a magyar energiatermelést és energiaellátást biztosítsuk. Ehhez cégszerűen kell működnünk. Ez a mi dolgunk.

Az egy másik kérdés, hogy megváltozott a kormányzati struktúra. Jelenleg tulajdonjogi kezelés tekintetében Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszonyhoz tartozunk. De szabályozás tekintetében a Dr. Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozunk, Paks ügyében szakmai kapcsolatot tartunk Süli János minisztériumával, illetve a Miniszterelnökséggel, az MVM Csoport életében kiemelten fontos külgazdasági események miatt együtt dolgozunk a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériummal is. Ebben az ötös relációban kell működnünk. Ez lehet jó vagy rossz, megítélés kérdése, de az biztos, hogy ha egy társaságcsoport öt minisztérium befolyása alá is tartozik, az azt mutatja, hogy rendkívül komplex tevékenységet végez. Erre büszkének kell lennünk. Ahhoz a feladathoz pedig fel kell nőnünk, hogy a különféle minisztériumokkal különböző módon kell kapcsolatot tartanunk. Az MVM képes arra, hogy felnőjön ehhez a feladathoz.

 

Az MVM internetes felületein még a korábbi, két évvel ezelőtt elfogadott vállalati stratégia olvasható. Várható-e új stratégia? Ha igen, mikor lesz publikus?

Az új stratégiánk gyakorlatilag kész van. Az új kormányzati struktúra kialakulásáig azonban értelemszerűen ezzel érdemben nem tudtunk továbblépni. Azóta elvi síkon már jóváhagyást kaptunk a végrehajtásra, formálisan pedig az MVM Zrt. Igazgatóságának jóváhagyása után a tulajdonosi jogkör gyakorlójának kell elfogadnia azt.

Vannak benne operatív és akciószintű elemek is, célunk, hogy 2021-2022-re egy tőzsdeképes vállalatot hozzunk létre. Az elkövetkező egy évet a belső megerősödésre és megszilárdulásra kell fordítanunk, utána jöhet a növekedés, a külföldi terjeszkedés. Nagyon fontos eleme az új stratégiának, hogy a korábbi vállalatirányítási modell, amiben a holdingközponti irányítás mellett a tagvállalatok szinte teljes önállóságot élveztek, megszűnik. Az a célunk, hogy bizonyos feladatokat központosítsunk, a meglévő nagyszámú tagvállalatból kevesebbet hozzunk létre. Mindezt úgy, hangsúlyozom, hogy megőrizzük a munkahelyeket. A meglévő dolgozói létszámmal, de sokkal kevesebb jogi entitással rendelkező társaságcsoportot akarunk működtetni. Ebben nincsenek alternatívák. Ha ezt nem tesszük meg, a Csoport nem fog túlélni. Kinevezésemkor azt a feladatot kaptam: az MVM Csoportnak előre kell menekülnie a győzelembe!

 

A munkavállalók szempontjából kiemelten fontos kérdés, hogy az új vállalatirányítási modell veszélyezteti-e a munkahelyeket?

Arra tettem ígéretet, hogy a Csoportban jelenleg dolgozó 8500 munkavállalónak találjunk munkát, és ezt továbbra is tartom. Fontos azonban ezzel kapcsolatban néhány dolgot tisztázni. Ez 8500 pozíciót jelent. Aki nem akar dolgozni vagy megsért bizonyos normákat, attól meg fogunk válni. Látni kell azt is, hogy nem kis feladatra vállalkoztunk. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk csinálni, csapatmunkára van szükség. Szükség van azokra, akiket a változások közvetlenül érintenek és azokra is, akik az új munkaszervezetbe befogadják az embereket. Ezt csak közösen tudjuk megcsinálni.

Világosan fogalmazok: jelenleg egy kegyelmi állapotban vagyunk. Ha ezt most nem használjuk ki, nem biztos, hogy a sors még egyszer fel fogja kínálni nekünk a lehetőséget. Ha rendezni tudjuk a sorainkat, növekedésre vagyunk ítélve. Ha nem, akkor bukásra.

 

A készülő új stratégiának már most is vannak érzékelhető elemei. Gondolok itt a beszerzést és az MVM Biztonsági Szolgáltató Központ bizonyos feladatait érintő integrációs folyamatokra. Történtek személyi változások is.

Várható, hogy ez az elkövetkező hónapokban is folytatódik? Személyi struktúrában, a szervezeti és működési szabályzatban várható változás?

Ebben október óta teljesen nyíltak voltunk: integrált vállalati működést fogunk létrehozni, aminek vannak úgynevezett pilot projektjei. Ilyen volt a beszerzés integrációja vagy az MVM BSZK egyes feladatainak integrációja, de láthattok ilyen lépéseket az informatika területén is. Határozott válaszom: igen, ez a folyamat folytatódik. Nem lehet egy modern vállalatot létrehozni anélkül, hogy ezeket a lépéseket ne hozzuk meg. Ez egyértelmű tulajdonosi elvárás is.

A személyi változásokkal kapcsolatban azzal kezdeném, hogy tényleg mindenkinek köszönöm a társaságcsoportért végzett munkáját, és ezt nagyon őszintén mondom.

Egy dolgot mindenkinek érteni kell: alapvető elvárás, hogy olyan munkakultúra jöjjön létre a vállalaton belül, ahol az emberek betartanak bizonyos emberi és etikai normákat. Aki ezt nem tudja elfogadni, az nem közénk való. Aki nem tud partnerként viselkedni a másikkal, aki nem tartja be azokat a játékszabályokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez a vállalat csoportként, összetartó csapatként, ad abszurdum családként működjön, az csak magát hibáztathatja. Lenni kell egyfajta szociális érzékenységnek mindenkiben arra, hogyan viselkedik a másikkal. Vezetőtársaim felé is világosan megfogalmaztam az elvárásomat, amit ezúttal is megismétlek: a vezetés egy szolgálat, egy jutalom. Ezzel nem lehet visszaélni. Ennek megfelelő magatartást várok el mindenkitől.

Nem szeretném megkerülni a válaszadást: igen, lesz szervezeti változás, ennek következtében módosulni fog a szervezeti és működési szabályzat és a döntési hatáskörök is. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések a tulajdonosi jogkör gyakorlójával, amint ezen túljutottunk, akkor tudunk és fogunk is erről pontos és részletes tájékoztatást adni. Kiemelném a HR területet, ahol a legfontosabb az integrációs lépéseket mihamarabb elkezdeni. Nagyon sokfajta kollektív szerződés van, nagyon sokfajta munkavállalói szerződés létezik, társaságonként különböző a hozzáállás a munkatársakhoz. Szükségszerű az integrált humánerőforrás gazdálkodás létrehozása, és ki kell alakítani egy egységes csoportszintű szabályozást is.

 

Kisebb horderejű kérdés, de többször felmerült a szociális vagyonelemek kérdése. Gondolom, ezzel kapcsolatban is készül egy csoportszintű koncepció, ami még kidolgozás alatt áll.

A koncepciónak az Üzemi Tanáccsal és a szakszervezetekkel egyeztetve kell elkészülnie. Nyilván itt több terv is felvázolható a szociális vagyonelemek teljes- vagy részbeni eladásától a vagyonelemek teljes megtartásáig. Az biztos, hogy egy-két éven belül elkerülhetetlenül szembesülni fogunk egy olyan helyzettel, hogy ha meg akarunk őrizni 8500 munkahelyet, ráadásul a tulajdonos bérpolitikájának megfelelő, folyamatosan emelkedő bértömeggel, akkor valamihez hozzá kell nyúlnunk. Én személy szerint inkább ahhoz nyúlnék hozzá, amit fajlagosan kevesebb ember vesz igénybe, ilyen például az üdülési juttatás, mint azokhoz a juttatásokhoz, amik egyetemlegesen a csoport mind a 8500 dolgozóját érintenek. Ebben az én személyes álláspontom szilárd, de ezt a kérdést az fogja eldönteni, hogy a szakszervezetekkel és az üzemi tanácsokkal miben tudunk megállapodni. Ezt tisztán kell látnunk, és ebben kérem mindenkinek az együttműködését, segítségét és bölcs gondolkodását. Az üdülési juttatást természetesen csak példaként említettem, ez egy sokkal komplexebb kérdés. Köszönöm például azt a legutóbbi felvetésedet Rezső, hogy az üdülőinket használjuk ki, mondjuk csoportszintű rendezvényekre, workshopokra és így mi magunk növeljük ezek kihasználtságát. Ez egy teljesen jogos felvetés, mert ezek ma veszteségesen működnek.

 

Jelenleg mennyire stabil az MVM Csoport pénzügyi helyzete?

Ma stabil. Azt tudom mondani, hogy a 2018-as pénzügyi eredményeink a vártnál is jobbak. Azok az erőfeszítések, amiket megtettünk az elmúlt időszakban, meghozták a gyümölcsüket. Hiszek benne, hogy ez egy nagyon jó pénzügyi évünk lesz.